top of page
Zoeken
jeroendriessen0

Een wakkere kijk op slapeloosheid

Bijgewerkt op: 22 nov. 2022

Slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn. Er is niets vervelender dan niet de slaap kunnen vatten terwijl je daar net zo’n behoefte aan hebt. Zeker als dit vaker voor komt. Maar slaapproblemen verschillen van elkaar, niet in slaap komen, wakker worden en niet meer kunnen slapen, wakker worden door een groot hongergevoel, wakker worden door een droge mond, door dromen verstoorde slaap, etc. De oorzaak van een slaapprobleem kan aan verschillende zaken liggen, waarvan verkeerde voeding en emoties vaak een grondoorzaak zijn. Bij een voedingsadvies ga ik altijd na wat de situatie is van de cliënt en probeer ik die oplossingen voor te schrijven die voor de cliënt het meest relevant zijn. Vaak met suc6! Algemene tips hebben cliënten dan vaak al geprobeerd, zie hiervoor ook 1 van mijn eerdere blogs (5 koele tips voor een goede nachtrust). Tijdens de eerste sessie van mijn voedingsadvies zorg ik er daarom vooral voor dat ik op zoek ga naar oorzaken. En dat doe ik door te kijken naar:


Oorzaken van slapeloosheid


Eerst kijk ik naar de Yin en Yang balans in leven en voeding & de thermische waarde van voeding. In een vorige post van mij hebben jullie kunnen lezen over het belangrijke evenwicht tussen yin en yang. Yin staat o.a. voor ontspanning en herstel terwijl yang staat voor activiteit en energie. Een teveel aan yang kan vaak leiden tot slaapproblemen. Je Yin en Yang kun je beïnvloeden door voeding en leefstijl. Een belangrijke extra voedingstip vanuit dit aspect is het matigen van yang stimulerende voeding (zoals koffie, maar ook een groot aantal andere voedingsmiddelen, zoals kaneel, chili, chocolade, etc). Om hier zicht op te krijgen laat ik cliënten vaak een voedingsdagboek bijhouden.

Kijkend naar je leefstijl betekent dit niet teveel Yange activiteiten doen in de avond en de nachtelijke Yin uren (yin staat niet voor niets voor zwart in het Tai Chi of Yin-yang symbool). Jezelf blootstellen aan veel licht, ’s avonds een zonnebank, een te heet bad en veel schermlicht werkt dus ook niet echt slaap bevorderend, mede doordat je melatonine (slaap hormoon) niveau dan daalt.


Slapeloosheid en stofwisseling


Jouw stofwisselingstype bepaalt de uitwerking van voedingsmiddelen op jouw lichaam.

Uiteraard kijk ik dus ook naar je stofwisselingstype, want iedereen is anders en afhankelijk van welk type stofwisseling je bent zijn er verschillende voedings do’s en don’ts bij slaapproblemen.

Het effect van een specifiek type voedingsmiddel op de chemische balans van je lichaam (homeostase) hangt af van jouw stofwisselingstype. Er zijn verschillende stofwisselingstypen. Welk type je bent hangt o.a. af van de dominante kant van je autonome zenuwstelsel (sympathicus vs parasympathicus) en de dominante kant van je celverbranding (snelle of langzame verbanding).


In een notendop staat de sympathicus voor het vecht en vlucht gedrag. En de parasympaticus voor het rusten en herstel gedrag. Stel het sympathische deel van jouw autonome zenuwstelsel (AZS) is meer dominant. Dan betekent dit dus dat onder andere jouw hartslag, ademhaling en de hoeveelheid glucose in je bloed van zichzelf al hoger is dan bij iemand waarbij het parasympatische deel van het AZS dominant is. Je staat dan dus van jezelf al meer aan dan iemand anders. Deze dominantie betekent ook dat slaapproblemen bij jou dan vaker voor zullen komen dan bij iemand met een parasympatische dominantie. Zeker als je ook nog eens voeding eet die de disbalans nog verder verergert.


Calcium, kalium, magnesium, tryptofaan ze worden allemaal wel eens ingezet om beter de slaap te kunnen vatten, maar of deze suppletie het gewenste effect heeft is dus afhankelijk van je stofwisselingstype. Calcium is bijvoorbeeld niet aan te raden bij het naar bed gaan voor een sympathicus omdat calcium de sympathische kant van het AZS stimuleert en deze kant bij een sympathicus al dominant is. Dus daar gaat het chemische evenwicht van je lichaam.

Voor een parasympaticus kan calcium juist wel weer evenwicht brengen in de disbalans van het AZS. De calcium kan ervoor zorgen dat deze parasympatische disbalans niet te erge vormen aanneemt waardoor bijvoorbeeld wakker worden met honger in het holst van de nacht kan uitblijven.


Vanzelfsprekend kijk ik daarnaast of de dagelijkse voeding die je nuttigt jouw disbalans niet verergert. Want als je niet eet volgens je stofwisseling is het effect van suppletie vaak gering.


Slapeloosheid en een dibalans in je organen


Als laatste kijk ik bij slaapproblemen naar de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM). Een disbalans of stagnatie in je organen kan namelijk ook slaapproblemen tot gevolg hebben. Een anamnese kan dan uitkomst bieden. Heb je bijvoorbeeld problemen met in slaap komen dan kan dit gerelateerd zijn aan Hart bloed deficiëntie, slaap je prima in maar kun je niet doorslapen dan zou dit kunnen liggen bij hart yin leegte. Grondoorzaken hiervan kunnen verschillen, maar zijn vaak terug te leiden naar stress, emoties, en verkeerde voeding en leefstijl.


De orgaanklok kan hier ook extra inzichten bij geven. De orgaanklok stamt ook af van de Chinese geneeskunde. Elk tijdstip van de dag staat voor een element, een orgaan en een meridiaan. Wakker worden tussen 1 en 3 ’s nachts duidt dan vaak op een probleem met je levermeridiaan. De EMB bloedtest kan ook nog extra inzicht verschaffen in problemen gerelateerd aan je meridianen.


Ik heb ondervonden dat de stofwisselingstypen, de TCM en de EMB test complementair zijn aan elkaar en daardoor ook op het gebied van slaapproblemen waardevolle inzichten kunnen bieden en zo jouw klachten kunnen verhelpen.


Interessant? Ik vertel je er graag meer over! Op woensdag 21 en vrijdag 23 september om 9.30 uur geef ik een 2 uur durende, en voor deze keer GRATIS, masterclass: “lekker in je vel met voeding” waarbij ik jullie meeneem in de wereld van eten volgens je stofwisseling en de 5 elementenvoeding. Inschrijven kan middels een persoonlijk berichtje via de website, instagram of LinkedIn!


Groeten en Stay Healthy!


Jeroen


20 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page