top of page
Zoeken

Wat eten voor hardlopen of sporten?

  • jeroendriessen0
  • 30 jan
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 25 feb

Moet ik anders eten als ik meer ga sporten, of voor het sporten, zoals bij hardlopen? Is een vraag die ik vanmorgen kreeg tijdens mijn standaard morning run met een plaatselijke loopclub.


Het antwoord hangt af van twee dingen. Allereerst is het van belang om te weten hoe je nu eet en in hoeverre dit afwijkt van de voeding volgens je stofwisselingstype.


De basis voor sportieve prestaties is namelijk eten volgens je eigen stofwisselingsprofiel, jouw perfecte voedingsmix. Dit is een richtlijn voor de voor jou perfecte verhoudingen en typen koolhydraten, vetten en eiwitten. Wat we eten bepaalt eigenlijk alles voor je: hoe jij je voelt, hoe je er uit ziet, hoe je in je vel zit, hoe je slaapt, hoe sterk je weerstand is en dus ook je productiviteit en sportprestaties. Hoe kan dat? 🤔


Eet je volgens je stofwisselingstype dan wordt je voeding zo efficiënt mogelijk omgezet in energie en niet opgeslagen als vet. Je balanceert je homeostatische controlemechanismen (zoals je celverbranding en je AZS) die alle aspecten van je metabolisme (stofwisseling) regelen. Je krijgt hierdoor meer fysieke en mentale energie na een maaltijd, je wordt verlost van de snacktrek en voelt je verzadigd. En elke keer dat je dit doet zorgt dit ervoor dat je blijvend meer energie aanmaakt, jouw lichaam sterker wordt en je uithoudingsvermogen verbetert. Dit maakt ook dat je beter kan presteren op sportgebied. ⚡️


Optimale prestaties met voeding volgens je stofwisselingstype
Optimale prestaties met voeding volgens je stofwisselingstype


Verder is het leuk om te weten dat niet elke sport even geschikt is voor elk stofwisselingstype. Iemand met een snelle verbranding kan bijvoorbeeld beter kiezen voor sporten die je tot rust brengen en je klieren niet verder uitputten: yoga, Thai Qi, zwemmen, rustig fietsen. Trage verbranders zijn vaak meer yoga types maar het doen van een sport die de stofwisseling versnelt past eigenlijk juist beter bij ze. 


Een parasympaticus heeft niet zo’n goede reflexen en is vooral rustig en berekenend, de parasympatische tak van het AZS (autonome zenuwstelsel) overheerst (rusten en verteren). Rustige sporten zijn dan vaak meer geschikt. Voor de sympathicus daarentegen, die goede reflexen heeft en een goede concentratie, zijn sporten die vragen om snelle handelingen zeer geschikt: tennis, padel, squash, trailrunning. 


aha!....misschien kom je nu ter plekke tot inzicht waarom bepaalde sporten jou niet lekker liggen? 😁


Wat eten voor het sporten?

Wellicht komt nu ook de vraag bij je op: maar bepaalt mijn stofwisselingstype dan ook wat ik moet eten voor het sporten? Het antwoord is zowel ja als nee. We maken allemaal op twee manieren energie aan. Namelijk met behulp van glycolyse (koolhydraatverbranding) en uit de citroenzuurcyclus waarbij zuurstof, eiwitten, vetten en koolhydraten uiteindelijk de energie leveren. De citroenzuurcyclus levert in potentie de meeste energie op. Biochemische individualiteit betekent dat chemische reacties bij iedereen uniek zijn, dus ook de chemische reacties in de citroenzuurcyclus. Iedereen zal dus een wat andere vorm en verhouding van inputproducten (koolhydraten, vetten, eiwitten) nodig hebben om duurzaam en optimaal energie te produceren en ervoor te zorgen dat de celverbranding niet te snel of te langzaam gaat. Alleen een gemiddelde celverbranding levert duurzame en optimale energie. Dus ja, we kunnen allemaal witte broodjes eten voor het hardlopen om energie te halen uit glycolyse. Maar wil je niet te snel een klap van de hamer krijgen is het wijs om ook optimaal energie te produceren in de citroenzuurcyclus. En daar kan zomaar heel wat anders voor nodig zijn dan alleen een overmaat aan witte bolletjes of andere complexe koolhydraten.


De juiste voeding voor goede sportieve en mentale prestaties is dus heel persoonlijk. Dus of je dit jaar nu gaat voor een hardloopprestatie of voor beste medewerker van de maand: Denk eens na over jouw perfecte voedingsmix want als je doet wat je altijd deed... ga je krijgen wat je altijd kreeg 🖐


Met welke vraag over voeding worstel jij?

  • Moet ik meer of minder koolhydraten eten voor het sporten?

  • Heb ik die extra eiwitten na sporten echt nodig?

  • Wat zijn de juiste verhoudingen macronutriënten voor mij?

  • Hoe moet ik eten voor meer energie?



 
 
 

Commentaires


  • Instagram
  • LinkedIn

© 2020 - 2024 door Jeroen Driessen

bottom of page