Ik krijg wel vaker de vraag: Waarom ken ik dat nog niet, eten volgens je stofwisselingstype?
En dan moet ik toegeven; in Nederland is eten volgens je stofwisseling niet de bekendste voedingsleer. De orthomoleculaire kijk op voeding krijgt hier bijvoorbeeld veel prominenter de aandacht.
En dat is in principe gek, want in Duitsland en de VS is eten volgens je stofwisseling of metabolisme heel bekend (o.a. onder de naam metabolic typing). Er zijn legio boeken over geschreven door tal van auteurs, er is veel klinisch onderzoek naar geweest en regelmatig zijn er nieuwe wetenschappelijke artikelen die aantonen dat we van binnen als mensen allemaal anders energie halen uit voeding en dat hetzelfde dieet een drastisch ander effect kan hebben bij verschillende mensen: “one man’s food is another man’s poison (Wolcott)”. Want dat is waar eten volgens je stofwisseling over gaat.
Begin 2023 is er bij een onderzoek van het Maastricht UMC nog aangetoond dat: “een voedingspatroon gebaseerd op je stofwisselingstype gezonder is dan het volgen van de algemene voedingsadviezen” (bron: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/gepersonaliseerde-voeding-op-basis-van-stofwisseling-beter-voor-de-gezondheid).
De eerste zaadjes van de leer van de stofwisselingstypen werd al geplant rondom 1940. Weston Price was 1 van de eersten die door zijn reizen over de hele wereld er achter kwam dat stammen allemaal andere voeding nuttigden en macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, en vetten) in zeer verschillend verhoudingen en dat de stammen toch los van elkaar steeds zeer gezond waren, tenzij zij overgingen op Westerse voeding (ander type, geraffineerd of andere verhoudingen macronutriënten).
Als je gaat spitten op internet kom je gelukkig wel genoeg mooie artikelen tegen die de gedachte ‘verschillende mensen verschillende voeding’ illustreren. De New York Times schreef een tijdje terug over een interessant onderzoek rondom stofwisseling: “Inuit Study Adds Twist to Omega-3 Fatty Acidsʼ (https://news.berkeley.edu/2015/09/17/what-the-inuit-can-tell-us-about-omega-3-fats-and-paleo-diets, volledig onderzoeksartikel van journal of science: https://www.academia.edu/67271136/Greenlandic_Inuit_show_genetic_signatures_of_diet_and_climate_adaptation )
Waarom gebruiken we massaal omega 3?
Dit artikel gaat over een onderzoek wat er is uitgevoerd bij Inuit stammen in Alaska en Groenland. Ze eten voornamelijk vet vlees en vis en nauwelijks groenten. Toch zijn er nauwelijks hart en vaatziekten bij de inuits (die hun inheemse voedingspatroon aanhouden). In 1970 veronderstelden Deense onderzoekers die de stofwisseling van de Inuits onderzochten dat de hoeveelheden omega 3 die de Inuits binnen kregen door vette vis hen beschermde tegen hart en vaatziekten. Dit is 1 van de redenen dat orthomoleculair gezien vandaag de dag nog steeds omega 3 de lucht in wordt geprezen voor zijn cardiovasculaire gezondheidseffecten.
Ongeveer 10 procent van de Nederlanders (bron https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2023/on--gezonde-leefstijl-2022-opvattingen-motieven-en-gedragingen/3-voedingssupplementen ) en Amerikanen neemt daardoor Jaarlijks regelmatig visolie supplementen maar recente onderzoeken hebben niet kunnen aantonen dat omega 3 echt hartfalen kan voorkomen.
Genetisch erfgoed van groot belang voor bepalen gezonde voeding
In dit onderzoek door Nielsen wordt echter aangetoond dat de voorouders van de Inuits genetische veranderingen ontwikkelden om zo deze omega 3’s en grote hoeveelheden ander vetzuren konden metaboliseren (omzetten in energie). Deze genen die ze ontdekten troffen ze aan bij het overgrote deel van de Inuits, maar vergeleken met Europeanen of Chinezen kwamen ze erachter dat dit gen veel minder vaak voorkwam (respectievelijk in 2% van de gevallen en 25% van de gevallen). Ook kwamen ze erachter dat deze genen verantwoordelijk zijn voor het produceren van specifieke enzymen die vetten reguleren in ons lichaam. Enzymen die een zeer belangrijke rol spelen bij de productie van ATP in onze mitochondriën: de chemische energie waar ons hele lichaam op draait! Als jij de enzymen niet hebt om vetten te verteren wordt duurzaam en optimaal energie aanmaken erg lastig!
Jouw genetisch erfgoed speelt dus een zeer belangrijke rol in het bepalen van de voeding (type en verhoudingen) die jij nodig hebt om energiek en gezond de dag door te komen.
Het wel of niet kunnen verdragen van melk bijvoorbeeld heeft dus ook vaak te maken met jouw genetisch erfgoed.
Hoe reclame maken voor voeding als het op verschillende mensen verschillende effecten heeft?
Maar goed dit soort artikelen die onderstrepen: ‘iedereen is anders’ krijgen over het algemeen niet heel veel aandacht in de media. Een belangrijke reden dat eten volgens stofwisseling niet zo bekend is. Voeding volgens stofwisseling is maatwerk, dus wat ingewikkelder en wellicht niet zo interessant voor grote bedrijven. Want hoe kun je nou reclame maken voor een product als het bij iedereen een andere uitwerking heeft en niet alleen een positieve uitwerking? Je kunt geen advies schrijven en dat voor iedereen laten gelden, 1 visie op gezonde voeding als boek uitbrengen voor iedereen heeft geen zin, 1 specifieke kwaal bij iemand kun je niet oplossen door steeds hetzelfde advies te geven.
Iedereen is anders, en dat vraagt wat extra’s van een voedingsconsulent maar ook van een cliënt. Want een voedingsadvies volgens je stofwisseling kan je leven op meerdere manieren drastisch veranderen: qua meer gezondheid en energie krijgen, maar ook op het gebied van eetgewoonten omgooien en heersende overtuigingen achter je laten.
Geloof jij na het lezen van het bovenstaande bijvoorbeeld nog dat “melk goed is voor elk”, “geen vlees eten of juist wel vlees eten” voor iedereen zou moeten gelden?, of dat “koolhydraten uit granen en zelfs groenten” en natuurlijk “dagelijkse omega 3 suppletie” iedereen goed doen? ... food for thought J
Fijne dag en stay healthy!
Jeroen
#vitaliteit #stofwisseling #metabolisme #voedingscoaching #voedingsadvies #afvallen #metabolisme #voeding #gezondheid #vermoeidheid #energie #TCM #energieboost #voeding #leefstijl #lifestyle #voedingspatroon #stopmetdiëten #meerenergie #performanceboost #fittemedewerkers #minderverzuim #verzuimverlagen
Comments