Vandaag las ik op nu.nl een aantal schokkende feitjes over de impact van onze huidige manier van landbouw op onze Nederlands landbouwgrond en eigen gezondheid. Deze wil ik graag met je delen:
- 42% van de Nederlands landbouwgrond is verontreinigd, waterkwaliteit verslechterd.
- Landbouwgif stapelt zich op in mensen en de bodem van akkers en in boerderijen zelf. Dit geldt ook voor consumenten en omwonenden. In het bloed van boeren worden verhoudingsgewijs veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Ook van de in huisstof aangetroffen middelen is 40% mogelijk of zeker kankerverwekkend.
- De concentratie bestrijdingsmiddelen in water en de hoeveelheid stoffen in de lucht is in Nederland ook bovengemiddeld. “Op sommige plekken wordt de giftigheidsnorm meer dan duizendvoudig overschreden”.
- “Europese normen bieden weinig bescherming omdat deze niet kijken naar gelijktijdige blootstelling aan meerdere middelen”. “De Gezondheidsraad vreest dat de schade van een cocktail van bestrijdingsmiddelen zelfs groter is dan van de som van de losse delen”.
- Zelf bij biologische boeren kom je er mee in aanraking (al is dit in mindere mate): dit i.v.m een verontreiniging van de aanvoerketen: doordat bijvoorbeeld geïmporteerde soja (voer voor koeien), in een met insecticide bespoten scheepsruimen wordt vervoerd. Maar denk ook aan de overvloed aan antibiotica in meststoffen die over akkers wordt verspreid.
- Het totale gebruik van bestrijdingsmiddelen is de afgelopen tien jaar licht gedaald, maar de gebruikte middelen zijn vaak giftiger geworden”. Veertig jaar na een verbod op bijvoorbeeld het bestrijdingsmiddel DDT zit het nog steeds in regenwormen.
- Onderzoekers vrezen voor tal van ziekten, waaronder parkinson, kanker en verminderde vruchtbaarheid.
Lees het hele artikel op nu.nl: https://www.nu.nl/klimaat/6253392/gezondheid-boeren-op-spel-door-grote-cocktail-van-landbouwgif.html
Enige hoop op het feit dat de resultaten overdreven zijn wordt ook gelijk tenietgedaan: “de cijfers zijn mogelijk een onderschatting: “er is maar op 207 van de 500 bestrijdingsmiddelen die op de markt zijn getest”.
Ik weet niet wat deze informatie met jou doet, maar ik werd er wel even treurig van. Natuurlijk slecht nieuws en zorgwekkend voor de boeren zelf. Maar daarnaast ook behoorlijk zorgwekkend voor de consument. Ik krijg dagelijks mensen in mijn praktijk met tekorten aan vitamines en mineralen, door de uitputting van onze landbouwgrond. Vaak is er ook sprake van een overmaat aan afvalstoffen in het lichaam, wat door allerlei oorzaken kan komen. Maar deze oorzaak, landbouwgif, mogen we al lang niet meer onderschatten.
Ik kan mij herinneren dat mijn vader een tiental jaar geleden vertelde over een boer die hij goed kende die hij de volgende vraag stelde, nadat hij verschillende artikelen had zien langskomen over het gevaar van insecticiden in groenten maar ook het aantreffen van giftige stoffen in vlees: Wat kunnen we nou eigenlijk beter eten, vlees of groenten? De boer antwoorde: je kunt nog beter vlees eten, ik ben ontzettend ziek geworden van die insecticiden die ik op mijn akkers spuit. Je begrijpt dat dit geen letterlijke quotes zijn, maar de strekking is duidelijk en die is mij al die tijd bijgebleven.
Biologisch de holy grail?
Het maakt mij ook weer bewust dat het woord biologisch ook niet “de holy grail” hoeft te betekenen. Supermarktvlees wat van koeien komt die met name: biologisch geteelde graan, mais en groenten krijgen, krijgen vaak al snel de naam biologisch. Maar vlees van graan gevoerde koeien bevat meer van het ontstekingsbevorderende omega 6, wat kan leiden tot tal van chronische ziekten. Daarnaast is de vraag waar de granen vandaan komen. 80% van de geïmporteerde soja (uit o.a. Brazilië) is bestemd voor veevoer (bron: WWF). Je hebt net kunnen lezen dat scheepsruimten om die soja te vervoeren ook massaal worden ingespoten met insecticiden. Dus dan weten we nu ook dat dit in het vlees terecht komt en uiteindelijk via bemesting weer op onze akkers en in onze groenten.
Maar dan rest de vraag? Wat nu? Ik pak zelf problemen graag stapje voor stapje aan. En kijkend naar de vraag: “Hoe kom ik aan gezonde groenten” kan ik de volgende oplossingen bedenken:
Lokale initiatieven onderzoeken
Denk lokaal: vind een lokaal initiatief in de buurt dat Biologische groenten verbouwt op een stuk grond waar een tijdje niets mee gedaan is (geen intensieve landbouw, of ander verontreiniging). Met biologische groenten verbouwen bedoel ik dan: geen bestrijdingsmiddelen, geen/matige bemesting of bemesting van bijvoorbeeld gras gevoerde koeien. Maar gewoon gebruik maken van natuurlijke oplossingen: zoals bio-compost of diversiteitplanten (geen hele akkers vol met dezelfde gewassen). Ga het gesprek eens aan met de initiatiefnemers en kom er zo achter wat hun werkwijze is. Neem daarnaast ook eens genoegen met een wat minder explosief gegroeide oogst.
Biologische moestuin starten
Ga zelf aan de slag: leg je eigen moestuin aan. Via een moestuinvereniging in de buurt, of wip in je eigen tuin een paar tegels er uit. Niet alleen erg leuk om te doen, maar ook heel rustgevend. En je hebt de tijd mee: als je nu je zaadjes haalt in de supermarkt kun je half april je plantjes uitplanten!
Welke groenten zijn geschikt voor mijn stofwisseling?
Een andere vraag die er dan bij komt kijken is natuurlijk: maar welke groenten dan? Want als je mijn blogs een beetje gelezen heb weet je dat iedereen anders is van buiten en van binnen en dat afhankelijk van jouw stofwisselingstype en gezondheidssituatie sommige groenten meer geschikt kunnen zijn dan andere. Maar daarmee wil ik je graag een eindje op weg helpen. In deze video die ik gemaakt heb met Tenashe in Zuid Afrika, neem ik je mee in de do’s en dont’s bij het aanleggen van je eigen biologische moestuin. Je vindt de korte video hier: https://youtu.be/g_xnObTvfVI
Stapje twee zit hem in vlees: want waar haal je goed vlees vandaan? Dat is een mooi onderwerp voor mijn volgende blog :)
Voor nu: Bedankt voor het lezen en stay healthy!
Jeroen
Comments