top of page
Zoeken
jeroendriessen0

Op zoek naar een oplossing voor rugklachten? Verander eens van voeding!

Gisteren kwam ik aan de kassa van de Liddl een vriend van mij tegen waar ik normaal gesproken mee voetbal op de donderdagavond. “En vanavond er bij?”, vroeg ik hem. Hij antwoordde: “nee helaas, nog steeds niet, die rug man, het gaat op en af maar is nog lang niet weg”. “En die fysiotherapie lijkt ook nog niet te helpen”.


Rugklachten, mijn vriend is niet alleen. Laatst las ik op nu.nl dat: ‘acht van de tien werknemers in de afgelopen maanden met klachten aan de lage rug, knieën of schouders kampten’ waarbij in 60% van de gevallen rugklachten het probleem waren (bron: zie 1).


Ik gaf hem tussen neus en lippen door een klein advies: ga eens wat vaker warm eten. Rugklachten en stijfheid in de onderrug kunnen vaak komen door een kou op de nieren en het onderste lichaamsgedeelte. Mijn vriend keek mij nogal verbaast aan. Een oudere dame met een wandelstok die naast mij stond keek mijn vriend ook aan en zei: “ben je zo ziek ja, dat je warm moet eten”? Dat vond ik interessant, want blijkbaar is dat iets wat de oudere generatie is bijgebleven: warm eten doe je als je ziek bent. Dat vond ik interessant want warm eten om beter te worden is blijkbaar wel blijven hangen maar warm eten om gezond te blijven daar hoor je nooit iemand over. En dat is puur zonde.


Het begrip warmte van buitenaf als middel om de pijn en klachten te verlagen is dan wel weer bij iedereen bekend. Mensen met chronische pijnklachten zoals rugklachten of reuma overwinteren daarom vaak het liefst in het zuiden. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Manchester toonde nu ook wetenschappelijk aan dat dagen met een hogere luchtvochtigheid, lagere druk en sterkere wind waarschijnlijker geassocieerd zijn met dagen met veel pijn, een resultaat dat consistent is met de overtuigingen van veel van de deelnemers aan het onderzoek. Fijn om te weten dat mensen niet voor niets met rugklachten naar het zuiden vliegen (bron: zie 2).



In mijn praktijk geef ik voedingsadviezen vanuit de leer van de stofwisseling, de traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en de orthomoleculaire voedingsleer, met een sterke nadruk op de eerste 2. Onder TCM valt onder andere acupunctuur, tuina massages, voetreflexologie, maar de basis in de TCM is, je raad het al: voeding.


Acupunctuur wordt ondertussen steeds bekender en er wordt steeds vaker onderzoek naar gedaan. In 2016 was er een nauwkeurig uitgevoerde studie die aantoonde dat acupunctuur een positief effect kan hebben op de ervaren hoeveelheid pijn en op functionele beperkingen (bron: zie 3). In een ander onderzoek uit 2021 bleek dat zowel fysiotherapie als acupunctuur beide niet significante verbeteringen opleverde in o.a. de kwaliteit van leven, pijn en stijfheid bij vrouwen met fybromyalgie (bron: zie 4). Beiden behandelingen leverde dus verbeteringen op.

Medicatie als pijnbestrijding kan ook helpen om de pijn te bestrijden maar lost het probleem niet op en daarnaast vergroot je het risico op het uitvoeren van activiteiten die uiteindelijk niet bevorderend zijn voor je situatie.


We pakken dus liever de oorzaak aan van lage rugpijn maar waar kan hem dat in “zitten”? Ja natuurlijk, zitten! Ja,  zitten is een belangrijke oorzaak; we zitten teveel en in een verkeerde houding. Daarnaast zijn er tal van andere oorzaken die per persoon natuurlijk verschillen. Een aantal van deze oorzaken wil ik graag met je bespreken. En goed nieuws: ik denk dat je al deze oorzaken mede kunt oplossen met de juiste voeding!


Een eerste oorzaak heb ik al verklapt: koude. Wind en koude zijn echte ziekmakers volgens de TCM (en dus nu ook wetenschappelijk aangetoond) (bron: zie 4). Zelf heb ik dit ook eens mogen ervaren: ik sliep in de zomer eens onder een ventilator en toen ik opstond schoot de pijn mij tussen de schouderbladen. Mijn spieren waren totaal verkrampt. Om maar even aan te tonen: koude kan een grote bron zijn van inwendige problemen. Maar dan hebben we het over kou van buiten maar wat dacht je van kou van binnen? Koude biertjes, ijskoude sapjes, frisse salades of toch een pompoensoepje, wat zou jouw lichaam meer verwarmen en je spieren en pezen helpen om optimaal te kunnen blijven functioneren? Inderdaad: de warmere optie!

Makkelijk om te testen: moet je vaak ’s nachts plassen, heb je last van angsten, heb je het snel koud van binnen of sta je ’s ochtends vaak op met een pijnlijke onderrug die weg gaat door te bewegen of ben je van binnen simpelweg koud tot op het bot?: dan kan interne koude je boosdoener zijn. Daar is gelukkig van alles aan te doen, door meer thermisch warme voeding te nuttigen, warme maaltijden, maar ook door je lichaam aan de buitenkant beter te beschermen tegen koude.


Een tweede oorzaak: stress. Angst en stress slaat op je nieren, de batterij van het lichaam, dit is ook 1 van de redenen dat bij teveel stress een burn-out op de loer ligt. Je batterij heb je dan letterlijk te snel leeg getrokken. Zeker als je rugpijn dus samen gaat met vermoeidheid zou ik extra goed op jezelf gaan passen. Net als koude op je nieren kan slaan kan ook stress op je nieren slaan en zo spanning op je rug en rugpijn veroorzaken. De nieren, de blaas, je knieën en je onderrug horen allemaal bij het water Element binnen de TCM. En het weefseltype wat bij het Water element hoort zijn je botten. Wat kun je hier aan doen: wederom meer warmte en ontspanning brengen in je lijf door meer (thermisch) warm te eten, voeding te gebruiken die past bij het water element (alles wat uit zee komt versterkt je nieren), meer ontspannen en rust nemen, en minder op wilskracht doen (waar word jij nou echt blij van?), ga ook eens wat vaker na de lunch plat liggen in een comfortabel verwarmde omgeving. Ga met je gedachte eens naar je onderrug en laat die spanning daar los. Ga ook eens na of je angsten hebt en waar deze vandaan komt? Angst voor het verliezen van je baan soms? Waar heb je stress van, kom er achter en maak het bespreekbaar.


Een derde oorzaak: niet eten volgens je stofwisselingstype. Mocht je eerder mijn blogs gelezen hebben dan weet je dat ik een groot voorstander ben van de gedachte: iedereen is anders en heeft dus andere voeding nodig om gezond te worden en blijven. Metabolic typing of de leer van de stofwisselingstypen wordt dit in de volksmond genoemd en dit gaat over eten wat past bij jouw unieke stofwisseling. Wat voor de 1 werkt hoeft dus niet te werken voor de ander. Sterker nog, wat voor de 1 werkt kan de ander juist ziek maken volgens o.a. William Wolcott. Heb jij een voedingspatroon die afwijkt van wat jouw lichaam nodig heeft dan ontstaan er tekorten aan voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) in jouw lichaam. Tekorten zorgen voor o.a. problemen met energieproductie in jouw cellen, hierdoor een verslechterde werking van organen, problemen met ontgiften en problemen met weefselherstel. Dat brengt ons dan weer bij je botten en merg waar de oorzaak voor rugklachten ook vaak te vinden is. Wat dat betreft staan alle oorzaken met elkaar in verbinding: een veelheid aan stress onttrekt namelijk magnesium uit jouw botten en daarnaast kan ook calcium zonder voldoende magnesium niet in je botten worden opgenomen. Zaken die op den duur tot rugklachten kunnen leiden. 


Een vierde oorzaak is voeding die ontstekingen veroorzaken in je lichaam. Denk eens aan allerlei vormen van suiker: fructose, dextrose, tafelsuiker. suikers die tegenwoordig overal in voorkomen, zeker in geraffineerde koolhydraten. Maar denk daarnaast ook aan transvetten, (verkeerd gebruik van) plantaardige oliën, alcohol, vlees (voor sommige gevallen). Het verminderen van verkeerde voeding zorgt voor het verminderen van ontstekingen, en daarmee een kleinere kans dat ontstekingen zich op andere plekken in je lichaam voordoen zoals in de gewrichten in je onderrug. Kijkend naar je stofwisselingstypen zijn er daarnaast voedingsmiddelen die verzurend werken op je lichaam en daardoor gewrichtsklachten zoals jicht, artritis en reuma kunnen veroorzaken. Vaak wordt er een alkaliserend voedingspatroon aangeraden bij deze klachten. Alleen werkt afhankelijk van je stofwisselingstype niet bij iedereen dezelfde voeding alkaliserend. Het mijden van orgaanvlees, vlees en vis wordt vaak afgeraden i.v.m. een grotere hoeveelheid purine die het urinezuurgehalte in het bloed doet stijgen. Maar bij sommige stofwisselingstypen zijn het net de suikers die op dit gebied problemen veroorzaken: zoals suikers uit alcohol, overmaat granen, gebak/koekjes en zelfs fruit!


Voeding maar ook leefstijl en acupunctuur worden vaak nog niet gezien als een interventie bij rugklachten en chronische pijn maar wat mij betreft is dat dus een kwestie van tijd :) . Zeker ook als er veel pijn is kunnen deze zaken een meer pijnvrije interventie zijn dan bijvoorbeeld fysiotherapie. De impact gaat daarnaast verder dan plaatselijke pijnvermindering en zorgt voor overall voor een gezondere lichaam en geest waardoor verdere problemen met vitaliteit ook op de lange termijn voorkomen kunnen worden. Wat wil je nou nog meer?


Heb jij last van rugklachten en ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op of kijk op mijn website: www.regie-over-je-energie.nl


Stay healthy!


Jeroen


Bronnen:

2: How the weather affects the pain of citizen scientists using a smartphone app – William G. Dixon, et al. - npj Digital Medicine volume 2, Article number: 105 (2019)

3: Effect of acupuncture therapy on patients with low back pain: a Meta-analysis - Liang FF , Chen WY , Chen B , Xu QG , Zhan HS. China Journal of Orthopaedics and Traumatology, 01 May 2016, 29(5):449-455.

4: Effects of Physiotherapy vs. Acupuncture in Quality of Life, Pain, Stiffness, Difficulty to Work and Depression of Women with Fibromyalgia: A Randomized Controlled Trial. Elisa María Garrido-Ardila, et. al.- Journal of clinical medicine. 2021, 10, 3765.


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page