top of page
Zoeken
jeroendriessen0

Vijf elementenvoeding, huh? wat is dat?

Bijgewerkt op: 24 sep 2021

De vijf elementen voedingsleer wordt ook wel de Traditionele Chinese Geneeskunde genoemd. De vijf elementen voedingsleer wordt gebruikt om lichaam en geest in een optimale conditie te houden en ziekten te voorkomen of te genezen.


Nu hoor ik je denken Traditioneel? Chinees? Dat gaat toch over die overvolle en opeengekropte dierenmarktjes in China waardoor Corona ontstaan is? Maar ik kan je gerust stellen, je hoeft geen slangentand te eten of schorpioensap te drinken om jouw gezondheid te verbeteren J. Nee, maar de vijf elementenvoedingsleer bevat wel kennis die gebaseerd is op duizenden jaren van ervaring met voeding en zijn heilzame werking en is eenvoudig toe te passen met de voeding die wij hier in Europa (en elke andere keuken) kennen.


Met de vijf elementen voedingsleer gaat men er van uit dat lichaam, geest en ziel (emoties) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. Even simpel gezegd: Als er evenwicht is (noem het een goede balans tussen Yin en Yang) dan ben je gezond. Je herkent dit evenwicht o.a. aan:


· Gezonde mentale houding

· De dag energiek door kunnen komen

· ’s Nachts kunnen genieten van een goede nachtrust

· Gezonde trek (qua eten, maar ook in nieuwe dingen doen), die aangeeft dat je spijsvertering gezond is

Om dit evenwicht te bereiken is het belangrijk om aandacht te besteden aan: voor jouw geschikte voeding, beweging, ademhaling, gezonde mentale houding en voldoende rust. De vijf elementenvoedingsleer heeft de focus om het lichaam met de voor jou juiste voeding te ondersteunen met genezen zodat deze zijn eigen balans weer terug kan vinden. Het versterken van het spijsverteringssysteem speelt hierbij een belangrijke rol. Je geeft je zelfherstellend vermogen zo een boost! Mooier kan het wat mij betreft niet!


De vijf elementen voedingsleer heeft dus een meer holistische kijk op gezondheid. Dat is een Wezenlijk verschil met Westerse kijk op voedingsgeneeskunde. Waarbij er veel meer de focus wordt gelegd op macronutriënten en micronutriënten, zoals mineralen en vitamines. De orthomoleculaire voeding gaat daarin gelukkig alweer wat verder en kijkt ook al meer naar wat voeding doet aan de binnenkant van je lichaam. Daarnaast geloof ik dat geen enkel voedingspatroon of dieet geschikt is voor iedereen. Bij een nieuw voedingspatroon moet daarom ook altijd gekeken worden naar je stofwisselingtype. In mijn consults wordt de kennis van deze drie voedingsleren dan ook gecombineerd toegepast.


De vijf elementen voedingsleer streeft dus naar het creëren en onderhouden van balans en bekijkt voeding op zijn energetische waarde, levensenergie en het effect hiervan op de totale mens. De vijf elementen waar we hier over spreken zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en water.

Het vijf elementen model is niet iets statisch maar is eigenlijk constant in beweging. Veel aspecten, die ook aan beweging onderhevig zijn, zijn ook te verbinden aan het vijf elementenmodel. Denk bijvoorbeeld aan kleur, geur en smaak (van voeding), maar ook je emoties, je uiterlijke situatie, je levensfase, je organen en je mentale toestand. En dit alles is in dit model met elkaar verbonden. Om het iets tastbaarder te maken: Als er problemen zijn met het Orgaan: lever, gaat dit vaak hand in hand met de Emotie woede en kan (o.a.) de Smaak zuur worden ingezet om de balans tussen de organen opnieuw te harmoniseren.


Pfoe, een behoorlijke waterval aan informatie denk ik, en dan was dit nog zeer beknopt :) . Daarom laat ik het voor dit blog even hierbij. Maar heeft dit je getriggerd en wil je meer weten? Blijf dan vooral mijn blogs volgen want ik zal de komende blogs besteden aan meer informatie over de verschillende elementen.


Ben je daarnaast geïnteresseerd in wat de vijf elementenvoeding voor jou kan betekenen. Neem dan hier vrijblijvend contact met mij op!


Stay Healthy!


Jeroen

369 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page